. panji semarang berita politik sukan hiburan hot gossip kontroversi sensasi hangat panas: Perkara Menarik & Unik Yang Hanya Ada Di Korea Utara Sahaja !!

facebook like pop up

Sunday, 19 March 2017

Perkara Menarik & Unik Yang Hanya Ada Di Korea Utara Sahaja !!




Korea Utara adalah satu satunya negara komunis paling pelik dalam dunia . Tak taulah macam manalah agaknya rakyatnya hidup di sana. Kerana takutkan seorang manusia yg baru setahun jagung hidup d dunia, berjuta juta rakyatnya hidup tak serupa manusia normal yg tinggal di negara lain ...

Ayuh kita lihat apa yg pelik, apa yang lain & apa yang uniknya kehidupan di negara yang sangat di takuti oleh pok jib & donald trump ni ....







1) Potong Rambut Tak Bole Sebarangan ...
Hanya potongan rambut yang mengikut paten & stail yang diakui kerajaan sahaja di benarkan .
Kalau Engkar ... PENDEK UMOR .... Anda Mungkin Jadi makanan anjing jika rambut anda tidak mengikut stail yang di kehendaki !!





2 ) Pornografi Adalah D Larang Keras !!
Hukuman mati bagi sesiapa yang di tangkap kerana membaca atau menonton bahan bahan pornografi





3) Marijuana / Ganja adalah Legal & Di Benarkan Di Korea Utara
Ini adalah strategi Pemerintah Tertinggi bagi mengawal rakyatnya agar tiada kekuatan untuk melawan kerajaan. Marijuana & ganja sangat bagus digunakan bagi mengawal & melemahkan mental pengamalnya . Apabila mental lemah maka mereka akan kurang daya juang untuk melawan kerajaan . Marijuana mengkhayalkan sesiapa saja yg menggunakannya, maka segala kepedihan, keperitan & kemarahan penduduk korea utara akan hilang begitu sahaja setelah mereka menghisap ganja & marijuana ....





4) Seluar Jeans Adalah Di Larang D Korea Utara
Isap dadah bole, pakai seluar jeans tak boleh ... kah kah kah !!
Memang undang undang zaman batu aaa kat sini ...





5) Di Larang Bersiul Di Korea Utara
Bersiul di anggap tabu d korea utara, kalau budaya melayu bersiul di malam hari membawa malang, sial, juga bole memanggil ular .. wallah biwasat ... tapi mmg jarang org bersiul di mlm hari, mmg buang tabiat, kalau ada yang buat itu petanda hidup tinggal lagi 2 kali jumaat !!





6) Wanita Di Larang Menaiki Basikal, Membonceng Pun Di Larang !!
Kalau rasa umur tu dah panjang sangat cubalah try !!





7) Rakyat Di Larang Memiliki Kenderaan Seperti Kereta Atau Motosikal
Penduduk lelaki hanya bole memiliki & menaiki basikal ajer ..





8) Tiada Akses Internet Di Korea Utara
Tak dapat bayangkan kehidupan tanpa internet .... Memang hidup tak serupa orang lah agaknya ....



Untuk Internet, sangat sedikit warga Korea Utara yang memiliki akses untuk bisa online, kalaupun bisa, mereka hanya bisa membuka 28 website sahaja...Yup hanya 28 website yang dimiliki Korea Utara, seperti perusahaan asuransi, olahraga, dan website mengenai makanan & minuman

Untuk warga biasa mereka hanya bisa browsing ke 28 website tersebut, tapi kalau untuk pejabat elit Korea Utara, mereka bisa mengakses internet secara global.

Pada bulan april 2016, korea utara telah resmi memblokir facebook, youtube, dan twitter...dan siapa pun yang berusaha untuk tetap mencoba membuka website tersebut, maka akan dihukum dan di hukum mati.



9) Tidak boleh menulis menggunakan dakwat berwarna merah
Dakwat merah di Korea Utara hanya boleh digunakan untuk menulis nama-nama orang yang sudah meninggal dunia sahaja .




10) Rakyat Korea Utara Tidak Dibenarkan menggunakan Pisau
Jadi dalam kehidupan seharian mereka menggunakan gunting ..
Bhagal punya undang undang, betul - betul menyusahkan rakyat !!





11) Ada Pilihanraya, Tapi Hanya 1 Calon Saja Yang Bertanding Di Hari Mengundi
Kerana ketakutan yang melampau pada pemimpin no 1 korea utara, rata rata rakyat tidak berani mencabar kim jong un kerana takut di hukum oleh pemerintah atas alasan cuba memberontak & melawan kerajaan ...







12) Muzium Pelik Di Korea Utara
Muzium Mausoleum yang dibina dengan kos sebanyak $100 hingga $900 juta hanya untuk menempatkan mayat Kim Jong II hingga kini. Badan Kim Jong-il diawet dan dipelihara di dalam kubur kaca untuk sesiapa sahaja, termasuk pelancong luar melihat.





13) Bangunan 105 Tingkat -Hotel Ryugyong Yang Tak Pernah Siap
Hotel ini merupakan bangunan tertinggi ke-24 di dunia—dengan 3 ribu bilik yang tetap kosong.

Pembinaan hotel ini telah dibina sejak 1987 dan hingga kini masih tidak dapat disiapkan kerana keadaan kewangan yang tidk mencukupi.
Keadaan bangunan ini seperti roket dan kelihatan seperti ini dari dekat:





14) Tarikh lahir Kim Jong Un Tidak Boleh Diketahui
Pemimpin No.1 Korea Utara ini telah menganggap dirinya tuhan, so bila dah jadi tuhan memang tak der lah tarikh lahir ... tak ghitu ghoper nyer yop ?? Cass Ciss Cuss .... Orang kampung kau, bole lah kau tipu yop !!





15) Terlalu Obses Dengan Pemimpin
Pemimpin yang dah mati pun tetap di julang & d sembah setiap hari



Kemana-mana sahaja anda berada di Korea Utara pasti akan melihat gambar ini. Beberapa peraturan dan undang-undang telah ditetapkan berkenaan pemimpin mereka:

i. Setiap keluarga diberikan potrait gambar pemimpin mereka dan diberikan tuala khas untuk membersihkan gambar tersebut setiap pagi. Tuala lain tidak dibenarkan untuk mengelap gambar berkenaan. Akan ada spotchek secara mengejut di setiap rumah di Korea Utara.

ii. Jika anda berada di hadapan tugu pemimpin Korea Utara anda perlu tunduk dan meletakkan tangan di sisi bukan di belakang. Apabila mengambil gambar bersama tugu, gambar diambil mestila penuh bukan hanya sebahagian tugu. Anda tidak dibenarkan untuk mengambil sebahagian dari bahagian tugu sahaja.

iii. Jika anda membeli surat khabar dan mempunyai gambar pemimpin di dalamnya, anda tidak dibenarkan untuk melipat surat khabar berkenaan, apatah lagi membuang gambar berkenaan.



16) Semua orang setiap masa menipu tentang segalanya

Kerajaan menafikan fakta kepada dunia, menipu semua orang. Media pula menyiarkan berita palsu. Setiap orang juga menipu antara mereka. Pemandu pelancong pula menipu kepada pelancong.

Seperti tidak ada perkara yang betul, Kerajaan menipu bahawa US akan menyerang Korea Utara. Berita pula menyiarkan Korea Selatan adalah sebuah negara yang di tindas oleh US. Pemimpin pula berkata hidup di Korea Utara adalah hidup yang paling berkualiti dan mempunyai kepuasan tahap tertinggi. Malah, askar yang ditemui seorang pelancong juga menipu jawatan beliau.





17) Tidak Ada Yang Berani Tidur Saat pemimpin Korea Utara Kim Jong Un Berpidato !!



Siapa yang melanggar, nyawanya selesai di ujung senapang !!
Tak hairanlah tiap kali Kim Jong Un berucap semua orang bersengkang bijik mata, mula buat - buat fokus, salin nota atau pura pura berminat dengan pidato Kim, hakikatnya tuhan saja yang tau ....




18) Melancong Ke Luar Negara Adalah Satu Jenayah
Melancong atau berhijrah ke luar negara adalah salah satu jenayah terbesar di Korea Utara. Jika kerajaan mendapati ada rakyatnya berhijrah ke negara China untuk mendapat perlindungan dan memulakan kehidupan baru, kerajaan menganggap sebagai pembelot pada negara. Dan jika ada rakyatnya yang ditangkap, kerajaan serta merta akan melaksanakan hukuman berat di khalayak ramai.

Sejak akhir perang korea pada tahun 1953, sekitar 100 ribu sampai 300 ribu warga Korea Utara telah meninggalkan negara nya untuk beberapa alasan seperti politik, ideologi, agama, ekonomi, atau alasan pribadi lainnya.

Banyak dari mereka yang mengungsi pindah ke China, china memang menjadi negara target bagi warga Korea Utara yang ingin keluar dari negara nya.

Tahun 2010, korea utara memberlakukan sebuah aturan baru, yaitu bagi warganya yang meninggalkan negaranya tanpa izin akan dianggap sebagai pengkhianat bangsa dan akan dihukum mati.

Uniknya, terdapat agen yang akan membantu warga korea utara untuk pindah ke negeri China, biasanya agen ini adalah warga negara china yang masih memiliki keturunan etnik korea.

Biaya yang diminta oleh agen ini pada tahun 2016 adalah berkisar $12.000 dollar, tapi mereka tidak menjamin keselamatan pelanggannya, karena china sendiri menganggap illegal imigran yang berasal dari korea utara, jika ketahuan maka akan di hantar kembali ke korea utara dan dipastikan orang tersebut akan mendapatkan hukuman mati.





19) Panggilan Antarabangsa Adalah Di Haramkan
Sebarang komunikasi atau panggilan antarabangsa yang dibuat dalam negara Korea Utara akan dikenakan hukuman mati. Pada tahun 2013, seorang lelaki yang menetap di Korea Utara telah dikenakan hukuman mati oleh skuad penembak gara-gara menelefon rakannya yang berada di Korea Selatan. Kalau di Malaysia bukan sahaja panggilan antarabangsa, Panggilan 'HANGIT' Radio Era pun dibenarkan !!





20) Moranbong - Satu-Satunya Girl Band Dari Korea Utara
Girl band ini dianggotai oleh 21 gadis-gadis cantik dan sexy yang boleh dianggap sebagai Spice Girl Korea Utara.



Girl Band ini dibentuk oleh Kim Jong-un pada tahun 2012 bagi menandingi girl band - girl band dari Korea Selatan





21) The Kippumjo - Group Sex (Pleasure Squad)
The Kippumjo atau yang secara kasar diterjemahkan sebagai squad hiburan (Pleasure Squad), merupakan sebuah kelompok yang terdiri dari 2 ribu wanita yang akan memberikan hiburan dan layanan sexual untuk para elit Korea Utara.



The Kippumjo didirikan pada tahun 1978 selama pemerintahan Kim II-Sung, kemudian kelompok tersebut tetap dijalankan oleh Kim Jong-II sampai dikematian nya tahun 2011.

Kim Jong Un kabarnya memberhentikan kelompok tersebut di tahun 2011, tapi pada tahun 2015, Korea Utara mulai merekrut kembali wanita yang Cantik dan Tinggi untuk dimasukkan kedalam The Kippumjo, kemudian setiap dari mereka akan dilakukan pemeriksaan untuk memastikan bahwa keperawanan mereka masih utuh.



Mi Hyang, seorang mantan dari anggota The Kippumjo, memberikan kesaksiannya bahwa pada saat ia masih berusia 15 tahun, dia diambil oleh tentara dan ditanyai apakah dia pernah berhubungan sex atau belum, Mi Hyang kemudian menghabiskan satu dekade hidupnya untuk melayani Kim Jong-II.>





22) Wanita Wajib Bekerja Untuk Cari Nafkah Bagi Menyara Keluarga,
Manakala Orang Lelaki Pula Dipaksa Bekerja Tanpa Gaji Dengan Kerajaan





23) Di Korea Utara Hanya Ada Satu Channel Televisyen
Siaran tv ini harus hidup non stop tidak boleh dimatikan, kecuali di kecilkan suaranya tapi tidak sampai benar-benar tidak ada suara, begitu juga dengan radio. Semua program tv hanya menyiarkan rancangan tentang Pemimpin tertinggi dan propaganda-propaganda malah rancangan kartun untuk kanak- kanak yang di ulang siaran ribuan kali juga diselit propaganda tentang kebijaksanaan pemimpin tertinggi.



Jika ditangkap menonton siaran dari negara lain hukumannya adalah tembak sampai mati !!
tembak di kepala, terus berkecai !!





24) Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un adalah Pemimpin Dunia Termuda & Paling Kejam pernah di lahirkan
Hobinya membunuh, pantang silap sikit, jika tersentuh jer jiwanya pasti tersungkur manusia malang yang menjadi mangsa kekejaman nya itu



Sejak awal kepemimpinannya di tahun 2011, kim jong un telah menghukum bunuh 70 penjawat awam, termasuk bapa saudaranya. Bapa saudaranya yang merupakan mentor kim jong un merangkap tulang belakang terkuat rejim komunis korea utara telah di hukum tembak sampai mati manakala mayatnya di buang menjadi makanan anjing-anjing yang kelaparan



Kim jong un juga telah menghukum bunuh O san Hon (keponakan dari istri pakciknya) iaitu salah seorang menteri keamanan dalam kementerian korea utara dengan cara dibakar hidup-hidup.



Kemudian kim jong un juga pernah menghukum mati penjawat awam yang bernama di Kim Chol kementeriannya karena tertidur saat dia sedang berucap, mangsa yang merupakan penjawat elit merangkap menteri pertahanan telah di tembak dengan menggunakan senjata anti-aircraft gun, yaitu sebuah senjata untuk menembak jatuh pesawat militer.



Beliau juga dikatakan telah menembak mati bekas kekasihnya Hyon Song-wol bersama 11 yang lain kerana sikap cemburu isterinya Ri Sol-ju. Mereka semua di tembak mati di depan mata ahli keluarga mereka



Begitu juga dengan makciknya, iaitu isteri pakciknya, yang dihukum minum racun sampai mati !!





25) Korea Utara Mengamalkan HUkuman 3 Generasi
Jika seseorang di dapati melakukan kesalahan / jenayah berat, seluruh keluarganya turut akan dihukum juga bermula dari pesalah, anak pesalah & bapa pesalah, kesemuanya akan di sumbat bersama dengan seluruh keluarga mereka ke dalam internal Camp di Kaechon (Penjara yang di kelilingi pagar letrik) .



Berikutnya, generasi yang akan lahir juga harus menghabiskan seluruh hidup mereka dalam perbudakan dan mati di sana.





26) Hukuman Bunuh Di Tempat Awam
Menurut informasi, ada sekitar 1400 warga di Korea Utara yang telah di hukum mati di tempat awam dari mulai tahun 2000 sampai 2013.



Hukuman Mati ini dilakukan untuk menghukum seseorang yang telah melakukan pelanggaran seperti menonton film Korea Selatan, melanggar peraturan, atau berusaha untuk menentang kerajaan.



Warga Korea Utara dipaksa untuk datang ke tempat dimana hukuman mati tersebut berlangsung, dan mereka akan menonton para pesalah ditembak sampai mati oleh penembak





27) Tiada Pegangan Agama
Majoriti rakyat Korea Utara adalah Atheist dalam erti kata lain, tidak menganuti sebarang agama.
Rasanya inilah penyebab utama mengapa hidup rakyat korea utara menderita,
hidup dalam ketakutan, tak berani bertindak walau pun di tindas & di zalimi

Sesungguhnya agama itu amat penting bagi manusia, tak kiralah apa jenis agama pun, tanpa agama manusia akan kehilangan matlamat hidup, sentiasa rasa kekosongan, sentiasa rasa lemah ....
Jika ada pegangan agama manusia akan jadi kuat untuk menentang musibah yang melanda hidup mereka ....

Dengan pegangan agama barulah manusia berjaya boleh hidup di dunia ini ...
Dengan pegangan agama jugalah manusia boleh bahagia & merasai kemanisan hidup di dunia imi




Best Song Ever .....



ARTIKEL INI DI TAJA OLEH

‘PRODUK TERHEBAT ABAD INI’
Must Look Before Comment !!




CERITA LANJUT





Sila Like jika anda suka artikel ini atau lontarkan comment anda

SEKIAN TERIMA KASIH !!