. panji semarang berita politik sukan hiburan hot gossip kontroversi sensasi hangat panas: kes culik sungai chua - Pemandu Teksi Yang Jumpa Kanak-Kanak Turut Ditahan

facebook like pop up

Sunday, 11 October 2015

kes culik sungai chua - Pemandu Teksi Yang Jumpa Kanak-Kanak Turut Ditahan


Kes penculikan seorang kanak-kanak telah menjadi viral baru-baru ini. Setelah dibayar wang tebusan, kanak-kanak itu telah selamat dijumpai semula.

Kanak-kanak itu dihantar oleh seorang pemandu teksi bernama Nizam. Pemandu itu dikatakan menghantar kanak-kanak ke rumah ibu bapanya.

Namun, kini pemandu itu juga telah ditahan sebagai suspek. Nizam juga dilihat memakai baju oren dan juga di gari bersama suspek yang lain.

Ramai juga tertanya-tanya, dia ni hanya beri keterangan untuk membantu siasatan ke atau suspek culik. Kalau beri keterangan takkan sampai kena gari bagai.

Ini beritanya:

Polis menahan 4 Lelaki yang terlibat dalam kes penculikan seorang kanak-kanak berusia lima tahun di Kajang, semalam dan kesemua mereka di tahan kurang dari 24 jam kes tersebut berlaku.

Apa yang menariknya ialah di antara keempat-empat lelaki yang ditahan itu termasuk juga Abang Nizam yang merupakan seorang pemandu teksi yang telah membawa kanak-kanak itu pulang ke pangkuan keluarganya dan video penyerahan kanak-kanak tersebut telah menjadi viral di media sosial semalam.

Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Samah Mat berkata salah seorang daripada 4 suspek tersebut adalah warganegara Indonesia.

TANGKAPAN PERTAMA (2 orang)

“Satu pasukan khas telah ditubuhkan bagi menyiasat kes ini. Tangkapan pertama yang melibatkan dua orang dibuat pada lebih kurang pukul 10.10 malam semalam di hadapan sebuah pasaraya di sini.

“Kedua suspek berada dalam sebuah kereta dan pihak polis telah merampas wang tebusan berjumlah RM30,000 yang ditemui di bawah tempat duduk.

TANGKAPAN KEDUA (dalang utama)

“Tangkapan kedua pula dilakukan pada jam 12:15 pagi ini di Kajang Raya melibatkan seorang lelaki tempatan berumur 45 tahun di mana polis telah merampas wang tebusan berjumlah RM1,050 dari dalam beg duit milik suspek.

“Pihak polis juga berjaya merampas wang tunai berjumlah RM60,500 dari motosikal yang terletak di rumah lelaki tersebut,”

TANGKAPAN KETIGA

Suspek keempat ditahan di kawasan Perindustrian Bukit Angkat Kajang dan sebuah kereta turut dirampas dalam penahanan itu.

“Sebuah kereta jenis Proton Saga berwarna gelap dengan nombor pendaftaran WUJ 1485 yang digunakan semasa kejadian telah dirampas.

“Antara barangan yang turut dirampas termasuk sebuah teksi, wang tebusan RM291, 550, satu motosikal dan empat telefon bimbit,” katanya.

MENGAKU BERSALAH

Abdul Samah juga berkata tiga suspek telah mengaku bersalah manakala seorang mengaku tidak bersalah.

“Suspek dijanjikan upah sebanyak RM10,000 bagi menjalankan perniagaan dan selepas bapa mangsa membayar wang tebusan terbabit kedua-dua suspek mendapat bayaran RM20,000 masing-masing,”

MOTIF

Tambahnya lagi, punca kejadian ialah selepas suspek mempunyai masalah kewangan.

Menurutnya, dalang kes penculikan itu tinggal dalam lingkungan dua hingga tiga kilometer dari rumah keluarga mangsa dan dipercayai mengenali bapa kanak-kanak itu atas urusan perniagaan.

Tambah beliau, motif sebenar penculikan masih disiasat namun tidak menolak kemungkinan suspek utama, yang menjalankan perniagaan percetakan di Plaza Indah, Taman Sepakat Indah, Kajang melakukan perbuatan itu akibat masalah kewangan.

Kata Abdul Samah juga, sejumlah wang RM200,000 ditemui di Plaza Indah Sungai Kajang dan sebuah beg berwarna ungu turut dirampas oleh polis. Beg terbabit dipercayai digunakan oleh bapa mangsa untuk mengisi wang tebusan di Pusat Perindustrian Sungai Chua.

Abdul Samah berkata, setakat ini polis menemui semula wang tebusan itu sebanyak RM291,550 namun kehilangan bakinya sejumlah RM8,450 sedang disiasat.

Ketika ditanya hubungan kesemua suspek dan sama ada mereka diupah oleh dalang berkenaan, Abdul Samah berkata polis sedang menyiasat lebih lanjut berhubung perkara itu.

Katanya kanak-kanak berkenaan kini berada dalam keadaan sihat walaupun terdapat sedikit kesan lebam di tangan dan badan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 3(1) Akta Culik 1961 yang boleh membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

Best Song Ever .....

THIS ARTICLE IS SPONSORED BY

JAM TAWAF NANO GOLD
( Scalar Energy Vital Ion )


- Revolusi Terhebat Dalam Dunia Perubatan Moden !!


Please LIKE if you like this article or give some comment, TQ